Psychiatrische patiënten boeren op maffiagrond

Psychiatrische patiënten boeren op maffiagrond

Psychiatrische patiënten boeren op maffiagrond

Print
Ze werden vroeger de "gekkencoöperatie" genoemd. Dertien mensen, van wie vijf psychiatrische patiënten, die bij het stadje Corleone op Sicilië een eigen boerderij draaiende houden. Wat de coöperatie nog opvallender maakt, is dat ze grond bewerkt van de Cosa Nostra. Op die manier is ze ook een wapen in de strijd tegen de maffia.

"In het begin werden we gemeden door onze vrienden. Onze kinderen ook. Ze noemden ons de gekkencoöperatie", zegt Francesco Ancona van de coöperatie Lavoro e non solo ("Niet alleen werk").

Ze kweken graan, tomaten en kikkererwten, verzorgen amandelbomen en een wijngaard. Maar dat is maar het halve verhaal. De andere helft is dat van de maffia. "We moeten elke morgen over het land van een beruchte maffiabaas om onze eigen velden te bereiken", zegt Ancona.

Siciliaanse maffia

Lavoro e non solo ontstond in 1998 om psychiatrische patiënten opnieuw in de samenleving te integreren via de landbouw. Sinds 2000 kreeg de coöperatie al 15 hectare toegewezen die bij de Cosa Nostra, de Siciliaanse maffia, in beslag was genomen.

"Ons werk met psychiatrische patiënten heeft een sociale functie", zegt Ancona. "Maar we willen ook een antimaffiacultuur stimuleren in onze streek."

RP (IPS)

MEEST RECENT