Celebs

Ikea

Print
Ikea is het succesverhaal van een zeventienjarige visionair, die met zijn goedkope meubelvisie de hele wereld wist te verbazen.

Ikea, een acroniem van Ingvar Kamprad Elmtary Agunnaryd, werd in 1943 opgericht door de 17-jarige Ingvar Kamprad. De jonge Zweed opende in 1958 zijn eerste Ikea-winkel in Zweden. Niet kort daarna volgden winkels in Noorwegen (1963) en Denemarken (1969). In 1970 begon de expansie naar andere landen met de eerste Belgische winkel in 1984.

Ikea werd zo succesvol dankzij zijn hippe meubels voor een prikje. De woonketen beweert de kostprijs zo laag te kunnen houden door alles in grote getallen te produceren en te besparen op de samenstellingskost en de verpakkingskost. Momenteel omvat de keten meer dan 300 winkels in 37 landen. Doordat deze winkels in de randen van grote steden liggen, kunnen eveneens de bouwlandkosten en de verplaatsingskosten beperkt blijven.

Sinds 1990 gaat Ikea er prat op milieuvriendelijk te zijn. Zo waren ze de eersten om een milieugeïnspireerd plan op te zetten, dat hun productieproces een pak groener moest maken. De keten probeert ook haar consumenten groener te doen denken door onder andere lampen op zonne-energie te lanceren.

NIET TE MISSEN