Celebs

Armani

Print
De Italiaanse modeontwerper Giorgio Armani heeft het ontwerpen in zijn vingers. Hij had als een van de enige geen vooropleiding in de mode nodig om te slagen in deze industrie.

Armani leek aanvankelijk niet voorbestemd om in de modewereld te eindigen. Hij studeerde eerst geneeskunde, nadien fotografie en ging vervolgens aan de slag als etaleur in Milaan. De ontwerper startte uiteindelijk zijn modecarrière in de jaren zestig bij Nino Cerruti.

Mannenlijke accenten

Een decennium later lanceerde hij zijn eigen bedrijf. De designer ontwierp mannenkleding en in 1975 kwam daar ook een vrouwencollectie bij. Toch zou het vooral de mannenkledij zijn waarmee hij zijn stempel zou drukken op de mode-industrie. De vooruitstrevende ontwerper gaf traditionele maatpakken een moderne toets en stond bekend om zijn perfecte kleermakerstechnieken. Voor zijn vrouwenlijnen gebruikte hij overigens vaak mannelijke stoffen en accenten. Deze aanpak zorgde voor een nieuwe subtiele sierlijkheid.

Armani's doel was om elegante en tijdloze kledij te creëren, maar het Armani-imperium was veel meer dan dat. Hij ontwierp zonnebrillen, horloges, juwelen en vazen. Bovendien opende hij ook enkele restaurants en cafés. Zijn creativiteit kende geen grenzen, maar zijn carrière verliep echter niet vlekkeloos. Eind jaren negentig geraakte Armani betrokken in een schandaal en werd hij samen met enkele andere ontwerpers beschuldigd van afpersing van de belastinginspecteurs. Hij pleitte schuldig.

BMI

De Italiaan slaagde er toch in om zijn imago te herstellen en richtte zich opnieuw op zijn hoofddoel: kleding ontwerpen. Armani stelde ook enkele eisen voor zijn modellen. Hij was absoluut geen voorstander van modellen met eetstoornissen en hij was dan ook de eerste ontwerper die vrouwen met een te laag BMI bande van de catwalk. Armani werd al uitgeroepen tot een van de succesvolste modeontwerpers van het moment, maar zijn modemerk wordt voorlopig niet erkend als haute couture.

NIET TE MISSEN