Celebs

Dior

Print
De modeontwerper Christian Dior was de grondlegger van het wereldberoemde fashionhuis Dior. Zijn ontwerpen waren een frisse wind in de Franse modewereld en hebben het merk naar de top gebracht.

Het tijdverdrijf van de jonge Dior tijdens zijn studies Politieke Wetenschappen was het schetsen van kleding. Zijn ontwerpen barstten van talent en hij verkocht ze al snel aan Parijse modehuizen. In 1938 ging hij aan de slag bij Robert Piguet en later bij Lucien Lelong.

New Look

Het was dankzij de textielmagnaat Marcel Boussac dat Dior zijn eigen huis kon oprichten. De geldschieter kocht een pand in Parijs dat nog steeds de thuisbasis is voor het wereldberoemde merk. In zijn eerste collectie kwam hij met de New Look op de proppen, bekend omwille van de smalle tailles en uitlopende rokken. Daarmee liet hij de Franse mode weer meespelen op wereldniveau.

Voor de Fransman gingen kledij en parfum hand in hand. Bij zijn eerste collectie hoorde daarom ook het parfum Miss Dior. De modeontwerper behoorde tot de absolute top wat betreft het creëren van silhouetten en vormen. Zijn voorliefde voor natuur was bovendien vaak terug te vinden in zijn prints. In de jaren vijftig concurreerde Dior tegen kleppers als Balenciaga en Balmain.

Hartinfarct

De welvaart was voor Dior maar van korte duur. In 1957 stierf hij tijdens een vakantie in Italië aan een hartinfarct en nam zijn rechterhand Yves Saint Laurent het roer over. De collectie Trapeze van de jonge Saint Laurent werd meteen warm onthaald, zijn jurken waren een instant succes.

Door psychologische problemen werd de jonge sensatie echter aan de kant geschoven en vervangen door Marc Bohan. In 1997 nam John Galliano zijn plaats in als artistiek directeur. Hij verzorgt elk seizoen de courturecollectie en de prêt-à-porterlijn.

NIET TE MISSEN