"N-VA zonder De Wever is als een ploeg zonder topscorer"

Print

N-VA zonder De Wever is als een ploeg zonder topscorer

Te merken aan de peilingen heeft N-VA de wind in de zeilen. Van onze lezers die dinsdag de chatsessie volgden met Antwerps kamerlijsttrekker Jan Jambon geloofde bijna 90 procent dat de partij zelfs de grootste van Vlaanderen kan worden.

Het lokte een diepe zucht uit bij Jambon die duidelijk beducht is voor de befaamde ‘overwinningsnederlaag’.

Dit waren enkele vragen van de chatters:

> Hoe moet de kwestie BHV opgelost worden?

Jambon: "Daar zijn we steeds duidelijk over geweest. BHV is een zaak van het parlement en daar wordt niet over onderhandeld."

> Hoe staat u tegenover de uitspraak van Leterme dat Bart De Wever de broek zal moeten laten zakken na de verkiezingen?

"Wij gaan niet plat op de buik gaan, wat sowieso al moeilijk is voor Bart en mij ;). Wij zijn bereid te onderhandelen, maar de doelstelling, een confederale staat, moet kunnen gehaald worden. Indien niet, kan men ons niet met ministerpostjes lijmen."

> Wat betekent N-VA zonder Bart De Wever?

"Een ploeg zonder topscorer. De tien andere spelers zijn belangrijk, maar vallen minder op."

> Ik ga niet stemmen op 13 juni, probeer me alsnog te overtuigen…

"Niet gaan stemmen betekent dat je eigenlijk daarna geen kritiek meer mag uitbrengen, want je hebt jezelf buitenspel gezet. Het betekent ook dat de kans vergroot dat de drie traditionele partijen het weer voor het zeggen zullen krijgen."

Woensdag tussen 12 en 13 uur kan u chatten met Inge Vervotte. Bekijk het overzicht van de chatsessies met antwerpse lijsttrekkers.

Herlees de chat via onderstaande chatmodule:
Dat vele mensen dat nu al van plan zijn mag blijken uit de peilingen. De Vlaams-nationalisten hebben de wind duidelijk in de zeilen en komen in sommige polls zelfs uit als grootste partij.

Geen eenmanspartij

Dat is ongetwijfeld voor het grootste deel de verdienste van voorzitter Bart De Wever. Vaak lijkt het of N-VA een eenmanspartij is, maar dat zal Jambon ongetwijfeld tegenspreken.

De 50-jarige zakenman uit Brasschaat bewees de afgelopen jaren al zijn kunnen als volksvertegenwoordiger. Vriend en vijand moesten erkennen dat hij het er goed vanaf bracht als leider van de N-VA-fractie in de Kamer.

Nobele onbekende

Toch blijft Jambon voor velen een nobele onbekende. Nationaal komt hij pas op sinds de federale verkiezingen van 2007 en toen had hij zijn zitje nog te danken aan het feit dat Kris Peeters (CD&V) zijn zetel in de kamer niet opnam.

Deze keer zal Jambon zonder twijfel op eigen houtje verkozen raken, want hij bekleedt de eerste plaats van de N-VA-kamerlijst. Jambon zal moeten bewijzen dat hij zijn mannetje kan staan tegen kleppers als Vervotte, Turtelboom en Annemans.

.

Nu in het nieuws