Chinese supercomputer haalt 1,20 petaflops maar VS blijven snelst

Chinese supercomputer haalt 1,20 petaflops maar VS blijven snelst

Chinese supercomputer haalt 1,20 petaflops maar VS blijven snelst

Print
De snelste Chinese supercomputer haalt momenteel 1,20 petaflops en komt daarmee op de tweede plaats in dit bizarre tweejaarlijkse klassement. Het is de eerste keer dat een Chinese supercomputer in de top tien duikt en meteen een aanwijzing voor de opmars van het land. De Jaguar, een computer in het Amerikaanse Tennesse, blijft de snelste met 1,75 petaflops.

Een petaflop is het equivalent van 1.000 triljoen berekeningen per seconde (1 triljoen = een miljard keer een miljard = 1.000.000.000.000). Ter vergelijking: een klus die een supercomputer in 1 seconde klaart, duurt 10 uur op een doordeweekse pc, 1 minuut supercomputer vergt 25 dagen pc, een uur ongeveer 4 jaar.

De Chinese powerbak heet Nebulae en staat in het National Super Computer Center in Shenzhen. De Amerikanen domineren nog altijd de top 500, meer dan de helft van de supercomputers is Amerikaans.

Bijna allemaal Linux

Supercomputers worden gebruikt in de astrofysica, in het klimaatonderzoek en voor nucleaire berekeningen. China heeft nu 24 machines in de top 500. De Chinese Nebulae kan zijn snelheid in theorie opdrijven tot 3 petaflops en zou daarmee de snelste ter wereld zijn.

Opgesplitst naar operationele systemen is Linux de absolute alleenheerser in de top 500, Windows komt pas op de derde plaats. Intel is de meest gebruikte processor, IMB de constructeur die het meest in de lijst voorkomt. Een knappe grafische voorstelling van de top 500 vindt u op de BBC.

MEEST RECENT