Jabulani is een "strandbal" en garandeert gekke goals op WK

Jabulani is een strandbal en garandeert gekke goals op WK

Jabulani is een "strandbal" en garandeert gekke goals op WK

Print
Het is op ieder groot toernooi hetzelfde klaaglied. Maar nu krijgt de Jabulani, de nieuwe WK-bal van Adidas, wel erg veel tegenwind. De bal zwabbert als een rijpe tomaat en zal volgens voetballers met naam - pakweg een Rafael van der Vaart - komische goals opleveren.

"Het is echt niet normaal hoe die bal zwabbert. Daar kan je echt niet aan wennen", zegt van der Vaart. Het loont volgens hem de moeite om zelfs vanaf 50 meter, ongeveer op de middellijn dus, hard op doel te schieten. Vooral bij wedstrijden op grote hoogte maakte de bal volgens hem gekke capriolen.

Lachen in Johannesburg

Van de Vaart is niet de enige met kritiek. De keepers van de elftallen van Spanje, Italië en Brazilië spuiden eerder al hun gal over nieuwe WK-bal.

Iker Casillas van Spanje noemt de Jabulani "een strandbal". Gianluigi Buffon, het Italiaanse sluitstuk, had het over "een schande" van een bal. Voor de Braziliaan Júlio César is hij gewoon "vreselijk".

Niet alleen keepers

Nieuwe ballen worden steeds lichter, sneller en minder voorspelbaar. In het voetbal is dat een gegeven, zoals ook de kritiek van doelmannen daarop.

Maar niet alleen voor keepers wordt de bal een probleem. "Spitsen kunnen bij voorzetten ook helemaal verrast worden", weet van der Vaart.