Rookverbod goed nageleefd door horeca

Rookverbod goed nageleefd door horeca

Rookverbod goed nageleefd door horeca

Print
Maar liefst 9 op de 10 rokers roken enkel nog waar het is toegestaan. In slechts 10 procent van de gevallen werden rokers aangetroffen in een rookvrije ruimte. Dat is de positieve balans na drie maanden controles, volgens de federale overheidsdienst Volksgezondheid.

Verder blijkt dat 76 procent van de eetgelegenheden het nieuwe rookverbod correct toepast. Globaal gezien was meer dan 70 procent van alle horecazaken en openbare plaatsen in orde met het rookverbod.

Eetgelegenheid

Opvallend genoeg scoren de drankgelegenheden, de enige plaatsen waar nog gerookt mag worden, het slechtst. Iets minder dan de helft van de cafés is nog steeds niet in regel met de rookwetgeving.

De eetgelegenheden en andere horecazaken doen het beter. Maar liefst 76 procent was bij een eerste controle reeds in orde met de nieuwe wetgeving. De controlediensten verwachten dat dit cijfer nog zal stijgen in de loop van 2010.

Tot slot wordt in meer dan driekwart van alle andere rookvrije ruimtes zoals jeugdhuizen en sportcentra, de huidige rookwetgeving goed nageleefd.

Eetcafé

In alle horeca-inrichtingen waar maaltijden worden bereid, mag er sinds 1 januari 2010 niet meer worden gerookt. Voor de restaurants bestond deze regel al sinds 2007, maar recent werd het rookverbod ook ingevoerd voor bijvoorbeeld eetcafés en tavernes.

Om de invoering van de nieuwe maatregel te begeleiden, hebben de controleurs van de FOD Volksgezondheid en het Federaal Voedselagentschap in de eerste drie maanden van 2010 bijna 11.200 plaatsen gecontroleerd.

MEEST RECENT