Recordaantal appartementen te koop aan Kust

Recordaantal appartementen te koop aan Kust

Recordaantal appartementen te koop aan Kust

Print
Er staat een recordaantal appartementen te koop aan de Vlaamse kust. Dat zegt de vastgoedorganisatie Century 21. Ze spreekt van een stijging met 20% tegenover vorig jaar.

Voor de kustappartementen was 2009 een lastig jaar. De crisis zette de prijzen onder druk. Sinds het begin van de financiële crisis bedroeg de gemiddelde waardevermindering 8%. Iets wat vooral te wijten was aan de prijsdaling met 10% à 15% van de duurdere appartementen.

De gemiddelde prijs van een zogenaamd 'duurder' appartement hangt onvermijdelijk af van de plaats waar het gelegen is. In Oostende zegt men dat een appartement 'duurder' is vanaf 300.000 euro, terwijl dit in De Panne veeleer 320.000 euro of in Knokke zelfs 350.000 euro is.

Sinds begin dit jaar is er weer beterschap waar te nemen. Het aantal verkochte appartementen is weer met 5% gestegen.

Toch is de prijsdaling van 2009 nog niet ongedaan gemaakt. Dat komt omdat een sterkere belangstelling voor het kopen van een kustappartement wordt gecompenseerd door een groter aanbod.

Volgens Mathieu Verwilghen, algemeen directeur van Century 21 Benelux, moet er een onderscheid gemaakt worden naargelang het type appartement. "De nieuwe flats van 170.000 euro zijn nog zeer aantrekkelijk, maar de duurdere onroerende goederen blijven lang te koop staan. Dit is het gevolg van een groot overaanbod. Nog nooit stonden er zoveel appartementen te koop."

Ardennen

In de Ardennen hadden de tweede verblijven volgens Century 21 minder te lijden onder de economische en financiële crisis dan die aan de kust. De prijzen van de woningen zijn er met 5 tot 7% gedaald.

JVG