Adenosine is het geheim achter acupunctuur

Adenosine is het geheim achter acupunctuur

Adenosine is het geheim achter acupunctuur

Print
De werking van acupunctuur is ontsluierd. De behandeling met naalden zorgt niet voor een placebo-effect of voor een endorfine-opstoot in de hersenen dankzij de stimulatie van zenuwen die pijn registreren. Nee, op de plaats waar de naald gestoken wordt, komt een stof vrij - adenosine - die werkt als een plaatselijke pijnverlichter.

Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van neurowetenschapster Maiken Nedergaard aan de University of Rochester. Nedergaard en haar collega's stonden sceptisch tegenover de twee gangbare theoretische verklaringen.

Zij onderzochten de werking van de naalden op de plaats waar ze werden gestoken, omdat een acupunctuurbehandeling pijnloos is en dikwijls enkel werkt als de naalden op of dicht bij de pijnlijke plek gestoken worden.

Simpele test

Volgens het wetenschappelijk magazine Science liet Nedergaard acupunctuur testen op muizen. Ondermeer Nedergaards 16-jarige dochter nam deel aan het experiment.

Ze staken acupunctuur-naalden in het onderbeen van licht verdoofde muizen - de beestjes moesten stil blijven zitten - en onderzochten de vloeistof rond de naald. Daarin bleek de concentratie van adenosine met een factor 24 te zijn vermenigvuldigd. Adenosine is een neurotransmitter die pijnonderdrukkende receptoren stimuleert.

Bewijs

Het pijnonderdrukkend effect bij muizen kon worden bereikt door effectief met acupunctuurnaalden te werken of door een middel toe te dienen dat de werking van adenosine opdrijft. Maar beide technieken faalden bij muizen die niet de pijnremmende receptor op de celwand hebben. Dit bewijst volgens de wetenschappers dat het wel degelijk adenosine is dat de pijn onderdrukt bij acupunctuur.

Sterker nog

Ze slaagden er zelfs in een (weliswaar toxisch) middel toe te dienen waardoor nog meer adenosine aangemaakt werd, die ook drie keer langer in het weefsel aanwezig bleef. Het pijnstillend effect kon zo worden opgedreven van 1 uur tot 3 uur.

In Nature Neuroscience, waar vandaag de resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd, stellen Nedergaard en haar team dat dit een "bewijs is dat het effect van acupunctuur kan worden opgedreven". Of de techniek ook op mensen werkt, moet nog worden onderzocht.

.

Nu in het nieuws