1 topambtenaar op 4 is vrouwelijk

1 topambtenaar op 4 is vrouwelijk

1 topambtenaar op 4 is vrouwelijk

Print
Het aantal vrouwen in een topfunctie is op een jaar tijd gestegen van 21 procent (2008) naar 25 procent (2009). Eén topambtenaar op de vier is nu een vrouw.

"Een aantal talentvolle vrouwen is erin geslaagd zich op te werken", zegt de Vlaamse Emancipatieambtenaar, Ingrid Pelssers. "Zij vormen op hun beurt een rolmodel voor andere vrouwen."

Pelssers verwijst onder meer naar Katrien Verhegge (zie foto), die administrateur-generaal van Kind en Gezin is en naar Michèle Scheys, de nieuwe secretaris-generaal van het departement Onderwijs.

Anders is het gesteld met het middenkader: het aantal vrouwen daar is blijven steken op 26 procent. Dat betekent dat de pool van vrouwen waaruit voor hogere benoemingen gerekruteerd moet worden, maar even groot is. "En dat is niet gezond", concludeert de Emancipatieambtenaar.

Allochtonen op hun beurt nemen bij de Vlaamse overheid nu 2 procent van de functies voor hun rekening, een stijging met 0,2 procent sinds de voorgaande meting. Het streefdoel is 4 procent tegen 2015.

Nu in het nieuws