1/2

Karl Lagerfeld

De Duitse modeontwerper Karl Lagerfeld is een manusje van alles. Hoewel zijn ontwerpen niet meteen aansloegen, kwam de designer nadien sterk uit de hoek als freelancer. Hij ontwierp voor heel wat modehuizen, waaronder Chanel, en lanceerde zelfs zijn eigen label.

Karl Lagerfeld is afkomstig uit het Duitse Hamburg. Over zijn geboortedatum is de modeontwerper altijd mysterieus gebleven, maar volgens officiële bronnen zou de ontwerper in 1933 voor het eerst het daglicht hebben gezien. Hij verhuisde al snel naar Parijs waar hij op 17-jarige leeftijd een belangrijke designwedstrijd won en zo de aandacht trok van de Franse kledingontwerper Pierre Balmain.

Freelancer

De bal ging pas echt aan het rollen toen de piepjonge Duitser werd aangenomen als een van Balmains assistenten. Daar leerde hij gedurende drie jaar de kneepjes van het vak. Nadien stapte hij over naar de Franse ontwerper Jean Patou waar hij jaarlijks twee Haute Couture-lijnen creëerde. Spijtig genoeg werden zijn collecties niet erg warm onthaald, waardoor Lagerfeld zich gedwongen zag vijf jaar later zijn ontslag in te dienen.

Na een eveneens mislukte kunststudie besloot de Duitser begin jaren 60 als freelance designer verder te gaan. Die beslissing luidde een nieuw begin in en Lagerfeld startte al snel een eigen, kleine winkel op in Parijs.

Interesses

De moeizame start van Lagerfeld verdween als sneeuw voor de zon tijdens de jaren 70. Hij werkte samen met Fendi om bont, kleding en accessoires te ontwerpen. Voor Chloé bracht hij het legendarische parfum Chloé uit en hij creëerde theaterkostuums voor gezelschappen in Milaan en Wenen. Het duurde tot 1984 vooraleer hij met een eigen collectie op de proppen kwam. Lagerfeld bleef echter voor Fendi en Chloé werken en ging als artistiek directeur aan de slag bij Chanel.

Zijn creaties worden best omschreven als modern en soms een beetje mannelijk, maar humor is nooit ver weg. Zo ontwierp hij onder andere de handtashoed, de shower-dress, en de car-dress.

Lagerfelds interesses reikten bovendien veel verder dan kleding. Hij implementeerde zijn artistieke vaardigheden zelfs in zijn carrière. Zo kroop hij achter de lens om zijn advertentiecampagnes te fotograferen en zijn fascinatie voor literatuur zorgde ervoor dat hij zowel boeken schreef als een boekenwinkel opende. Intussen had hij ook een eigen label Lagerfeld Gallery opgestart dat later Lagerfeld Company zou heten.

Verkoop

De Duitser onderging bij het begin van het millennium een heuse gedaanteverwisseling. Hij verloor heel wat kilo's en paste zijn imago aan. In 2005 verkocht Lagerfeld zijn collecties en zijn bedrijf aan Tommy Hilfiger, maar hij bleef als artistiek directeur aan zet. Lagerfeld werkt niet langer samen met Chloé, maar is nog altijd vast in dienst bij Chanel en levert nog steeds werk voor Fendi.

NIET TE MISSEN