10 doden bij Israëlische raid op hulpkonvooi voor Gaza

Een internationaal konvooi van zes schepen met meer dan 700 pro-Palestijnse activisten aan boord is in internationale wateren aangevallen door de Israëlische marine. Daarbij zijn volgens ooggetuigen aan boord van de schepen meer dan 10 doden en tientallen gewonden gevallen.

ghouben

Dat meldt de Israëlische televisie. Het Israëlische leger wilde niet reageren op de berichten, maar Turkse en Arabische tv-ploegen aan boord hebben de aanval gefilmd.

De schepen die op weg waren naar de Gaza-strook met hulpgoederen aan boord, kregen het bevel om terug te keren. Dat bevel werd genegeerd. Daarop voerde de Israëlische marine een raid uit waarbij een legerhelikopter werd ingezet en waarbij schoten vielen. Er werd ook traangas ingezet.

Op een van de schepen waren twee Vlaamse vrouwen aan boord, maar zij zaten niet op het aangevallen schip. Het zou gaan om Griet Deknopper (32) en Inge Neefs (26).

Kent u (familie van) een van de Belgen die meereisden met het konvooi? Laat het ons weten via hier@reageren.be

'Freedom Flotilla'

De schepen van het konvooi 'Freedom Flotilla' hebben ongeveer 10.000 ton hulpgoederen aan boord. Israël beschouwt de actie als een provocatie. De opvarenden van het konvooi willen met hun hulpactie de blokkade van de Gaza-strook door Israël en Egypte doorbreken. Die werd drie jaar geleden ingesteld nadat de Hamasbeweging in Gaza aan de macht kwam.

De schepen zijn vertrokken vanop Cyprus, waar ook al diplomatieke problemen waren. Ze werden na de beschieting geënterd door het Israëlische leger. Israël wil kost wat kost vermijden dat ze de Gaza-strook bereiken. Dat had volgens plan vanochtend moeten gebeuren.

Stenen in Istanbul

De reacties op dit drastische optreden van Israël blijven niet uit. In de Turkse stad Istanbul werd het consulaat van Israël al bekogeld.

Lees ook: Israël censureert nieuws over raid op zee maar geeft doden toe