1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Ros Beiaard na tien jaar weer van stal gehaald: 70.000 bezoekers

Het weer zat zondag niet echt mee, maar toch zakten duizenden geïnteresseerden af naar Dendermonde om de Ros Beiaardommegang mee te maken. Volgens een schatting van de politie waren er ongeveer 70.000 bezoekers.

ikerremans

"De Ros Beiaardommegang is niet voor niets Unescowerelderfgoed en dat willen wij verdedigen", zegt Franki Hervent. Het Ros Beiaard wordt een keer om de tien jaar nog eens van stal gehaald. Traditioneel kruipen er dan vier broers op zijn rug.

Bekijk tientallen beelden in het fotoalbum!

Karel De Grote

In de sage van het Ros Beiaard moesten de Heemskinderen het afleggen tegen Karel De Grote, die het paard wilde ombrengen. Met zware molenstenen om de nek werd het ros in de Dendermonding gegooid, maar het dier verbrijzelde de stenen tot tweemaal toe.

"Pas op het moment dat Reynout, kapot van verdriet, zijn hoofd afwendt, verdwijnt het Ros Beiaard onder water in de kolkende stroom en verdrinkt." In de apotheose van de ommegang kwam het paard zondag op de Grote Markt echter als overwinnaar te voorschijn.

Vuurwerk

Er waren maar liefst vierduizend ticketjes voor de zittribune op de Grote Markt van Dendermonde. Daarnaast hebben ook duizenden andere mensen een plaatsje veroverd in de straten om het Ros Beiaard te zien. Ook Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), Oost-Vlaams gouverneur André Denys en federaal minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) waren erbij.

De optocht verliep zonder grote incidenten. Vijf personen werden naar het ziekenhuis overgebracht. Een vrouw van ongeveer 35 jaar kreeg een hartinfarct en werd ter plaatse gereanimeerd. Ze is momenteel buiten levensgevaar.

Het spektakel eindigt zondagnacht met een muzikaal vuurwerk.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio