Oudste handleiding voor schrijven van liefdesbrieven ontdekt

In het Noord-Italiaanse stadje Verona is vermoedelijk de oudste handleiding voor het schrijven van liefdesbrieven ontdekt. Het boek zou een twaalfde eeuwse Latijnse handleiding voor het schrijven van liefdesbrieven zijn.

mgeysmans

Het handboek behandelt niet enkel het leren schrijven van zakelijke brieven, er is ook een heel hoofdstuk gewijd aan het lyrisch leren beschrijven van je gevoelens. Zo geeft de Middeleeuwse liefdesexpert Guido de raad vrouwen aan te spreken met "Mijn liefde voor jou is zo diep, dat ik ze met woorden niet uitdrukken kan, al kon elk membraan van mijn lichaam spreken".

Verder geeft de liefdesdokter een gepaste afsluitzin mee voor 'toekomstige geliefden': "Ik stuur je zoveel groeten als er vissen in de zee zwemmen". De schoonheid vergelijkt de man dan weer met een boel waardevolle edelstenen. In zijn boek 'modi dictaminum' geeft hij zelfs enkele tips voor vrouwelijke schrijfsters, hoogst uitzonderlijk in de Middeleeuwen toen nog aangenomen werd dat vrouwen niet konden schrijven.

NIET TE MISSEN