Vakantie met auto kan dure grap zijn

Vakantie met auto kan dure grap zijn

Seks & Relaties

Vakantie met auto kan dure grap zijn

Print
Het is voor velen al aftellen naar de vakantie. Wel opletten, want in het buitenland kunnen snelheidsboetes en boetes voor dronken rijden stevig oplopen.

Het strengst zijn de Scandinavische landen. In Denemarken en Zweden kan iemand die te snel rijdt een nettomaandloon afdokken, in Noorwegen is het anderhalf maandloon en in Finland een half.

En in Noorwegen en Zweden ligt de promillegrens dan nog op 0,2: ongeveer één glas wijn bij het eten. Nultolerantie wordt vooral in Oost-Europese landen gehanteerd. In Estland, Roemenië, Hongarije, Tsjechië en Slovakije is de combinatie alcohol en rijden helemaal nefast, ook met zware boetes.

Grens

In de meeste EU-landen, zoals in België, ligt de promillegrens op 0,5. Toch kunnen de boetes die op het overschrijden van die grens staan sterk verschillen. In ons land valt het minimumbedrag nog mee, maar in Spanje en Italië is het andere koek.

In Groot-Brittannië en Ierland is de promillegrens (0,8) dan wel wat ruimer, de boetes op dronken rijden zijn ook zwaarder: tot 1.270 euro in Ierland, tot 6.500 euro in Groot-Brittannië.

Oppassen dus, al is algemeen geweten dat als een boete niet onmiddellijk wordt geïnd, de kans groot is dat er van die boete niets in huis komt. Binnen de EU is er wel een richtlijn die stelt dat boetes boven de 70 euro geïnd moeten worden.

SyMa

NIET TE MISSEN