Al Qaidastrijder uit Guantanamo woont op leefloon in Borgerhout

België beloofde Obama om één vermeende terrorist op te nemen. Sinds 8 oktober 2009 verblijft een ex-gevangene van Guantanamo in ons land. Hij woont nu in Borgerhout. Voorlopig leeft hij van een OCMW-uitkering.

ssimons

Abdul J. wil na bijna acht jaar in Guantanamo graag Nederlands leren, werk zoeken en trouwen. Hij heeft een verblijfsvergunning gekregen om humanitaire redenen, die zonder voorwaarden kan worden verlengd.

Volgens de FBI maakte hij deel uit van Al-Qaida, kreeg hij een training in guerrillatechnieken en was hij vertrouwd met terreur met gas en explosieven. Maar die beschuldigingen heeft hij altijd ontkend. Er is ook nooit een terreurdaad aan hem toegeschreven.

Zeker is wel dat het Amerikaanse leger in januari 2002 bij een huiszoeking een videotape vond waarop Abdul J. zich bekendmaakt als zelfmoordterrorist. Zelf beweert hij dat hij die bekentenis heeft afgelegd onder druk van de Taliban en na zware folteringen.

Leefloon

En nu is Abdul J. dus in België en woont hij in Borgerhout. Uit zijn OCMW-dossier blijkt dat hij een leefloon van 725 euro ontvangt. Hij heeft ook een installatiepremie van 926 euro, een uitzonderlijke financiële bijdrage van 725 euro en een lening van 1.140 euro voor de huurwaarborg gekregen.

Tijdbom

Voor Filip Dewinter is het verblijf van Abdul J. op Belgisch grondgebied een schande, ongeacht zijn fysieke en mentale conditie. “Wie halen wij hier binnen”, vraagt Dewinter zich af. “Een wandelende tijdbom, die we met overheidsmiddelen subsidiëren."

Lees het volledige verhaal in de vrijdageditie van Gazet van Antwerpen.

Lex Moolenaar

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio