Wonen

Mooi in december

Print
Als het niet vriest, kunt u nu nieuwe struiken aanplanten. Waarom geen besdragers? Die fleuren de tuin op in de donkere maanden, en u kunt de takken gebruiken voor eindejaarsdecoratie in huis.

Berberis darwinii

Het lijken wel kleine blauwe druiven, de berijpte donkere bessen van Berberis darwinii. Deze wintergroene struik die ongeveer drie meter hoog wordt, krijgt in april een massa oranjegele bloemen. De blauwe bessen rijpen in de herfst en zijn eetbaar, maar zuur. Ze worden daarom ook zuurbessen genoemd. De variëteit ’Compact’ wordt maar anderhalve meter hoog. Deze plant is geschikt voor een losse bloeiende haag en houdt van zon of halfschaduw.

Juniperus chinensis ’Keteleeri’


Deze jeneverbes van de familie van de Cupressaceae krijgt decoratieve grijsblauwe vruchten. Als u hem laat doorgroeien, kan de boom tot twaalf meter hoog worden. Hij groeit in zuilvorm met omhoog wijzende takken. Deze boom is zeer winterhard. Zet hem in volle zon. U hebt er geen werk mee. Deze boom is ijzersterk: hij is bestand tegen droogte, hitte, vochtigheid, wind, zoute zeelucht, luchtvervuiling en aanvallen van herten en konijnen.

Ilex aquifolium ’Bacciflava’


Deze zeer winterharde hulst heeft nauwelijks stekels aan de glimmende groene bladeren. De struik wordt ongeveer vijf meter hoog en groeit breed uit. De twijgen krijgen soms een paarse kleur. Bijzonder zijn de gele bessen, maar u hebt een mannelijke en een vrouwelijke plant nodig om die bessen te krijgen. De vogels zijn er niet zo gek op, dus ze blijven vrij lang aan de struik hangen. ’Bacciflava’ groeit traag en u hebt er weinig onderhoudswerk aan.

Arbutus unedo


Arbutus unedo wordt ook wel aardbeiboom genoemd, vanwege de vorm van de rode vruchten. Opmerkelijk is dat de witte bloemen en de rode vruchten tegelijkertijd aan de boom hangen, op het einde van de herfst en in het begin van de winter. Dat komt omdat de vruchten zich ontwikkelen uit de bloemen van vorig jaar. De aardbeiboom wordt minstens vijf meter hoog. Zet hem op een zonnige beschutte plaats in de tuin. Jonge bomen beschermt u best tegen de vorst.

Tekst: Leen DE MOOR Bron: Magazine

NIET TE MISSEN