Vrouwen en meisjes overklassen jongens en mannen

Vrouwen en meisjes overklassen jongens en mannen

Seks & Relaties

Vrouwen en meisjes overklassen jongens en mannen

Print
Of het nu gaat over opleiding, gezondheid of het gezinsleven, vrouwen presteren beter dan mannen. En ze worden op de arbeidsmarkt meer gegeerd. In die mate dat ze mannen opzadelen met frustratie, ontkenning en geweld. Maar er is ook een keerzijde aan deze medaille. Voor goed presterende vrouwen dreigt er een tekort aan potentiële partners dat zich met hen kan meten.

Dat zegt Klaus Hurrelmann, wetenschapper aan de Universität Bielefeld in Der Spiegel. Hij verwijst voor deze stelling naar een rist Duitse studies. Er zijn een heleboel gegevens voorhanden die erop wijzen dat de mannen de rol hebben gelost.

Meisjes zijn beter op school, zelfs in een 'jongensvak' als wiskunde. Ze zijn beter vertegenwoordigd in het hoger onderwijs. Vrouwen roken minder dan mannen, nemen minder vaak drugs, leven langer, zijn minder vaak crimineel en zijn minder vatbaar voor hart- en vaatziekten.

Ocharme, de mannen

Vrouwen zijn dus de winnaars. Probleem is wel dat deze overwinning ten koste gaat van de mannen. "De emancipatie van de vrouw is een succes geweest. Maar misschien is dat ook de grond van het mannenprobleem. We hebben geen aandacht gehad voor de man en zijn rol in de samenleving," aldus Klaus Hurrelmann.

Ze staan beter in het leven

Vrouwen hebben niet alleen enkele mannenbastions gesloopt, ze hebben over het algemeen een betere levenshouding. "Bij zes tot twaalfjarige meisjes kunnen we al een hogere motivatie vaststellen dan bij jongens. Ze willen carrière én familie, ze willen alles."

Vrouwen en meisjes zijn ook flexibeler. Een voorbeeld daarvan is het feit dat meisjes selectiever omspringen met nieuwe media. "Ze combineren internet met klassieke vrijetijdsbestedingen, terwijl jongens zich volledig laten opslorpen door games", aldus Hurrelmann.

NIET TE MISSEN