1 / 2

Vlaamse kinderen zitten 3 uur per dag voor scherm

Kinderen brengen meer dan drie uur van hun vrije tijd door voor het scherm. Dat blijkt uit een onderzoek naar het speelgedrag van jongeren tussen acht en twaalf jaar oud. Toch lijkt het klassieke speelgoed nog niet helemaal te moeten onder doen voor de digitale varianten.

fvranckx

Naar aanleiding van de vijfde editie van de Speeldag in Mechelen heeft het Speelgoedmuseum in samenwerking met Karrewiet (Ketnet) en Radio 2 een onderzoek gevoerd om meer te weten te komen over de bezigheden van kinderen.

Digitaal speelgoed

Uit de ondervraging van 300 paren van ouders en kinderen blijkt dat de Vlaamse jeugd vooral kiest voor digitaal speelgoed. Zo kijkt ze gemiddeld anderhalf uur per dag naar tv, speelt en surft ze zo'n uurtje per dag op de computer en spendeert ze ongeveer 45 minuten aan een spelconsole.

Maar toch blijven ook knutselen, fietsen, voetballen, enz. erg populair. 62 procent van de ondervraagde kinderen wil zelfs graag een trampoline op de speelplaats hebben.

Kinderen vinden wel dat hun ouders te weinig met hen spelen. Een kwart van de kinderen zegt dat ze meestal alleen moet spelen. Vriendjes en vriendinnetjes van hetzelfde geslacht krijgen tot slot de voorkeur bij het selecteren van een speelkameraadje.

NIET TE MISSEN