Natuur als zwaard van Damocles boven Nicaragua

Ruim 1,8 miljoen Nicaraguanen lopen een hoog risico het slachtoffer te worden van een natuurramp. Dat blijkt uit een onderzoek van de civiele bescherming in het land.

wverhaert

Het onderzoek kwam er op vraag van president Daniel Ortega, na de vernietigende aardbevingen in Haïti en Chili. Ortega droeg ook het leger op een permanente commissie op te richten die het land moet voorbereiden op natuurrampen.

Volgens brigadegeneraal Mario Perezcassar, hoofd van het speciale legerkorps, wordt Nicaragua bedreigd door aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, overstromingen, orkanen en bosbranden. Veel Nicaraguanen lopen daardoor gevaar. Ongeveer een miljoen mensen die aan de kust van de Stille Oceaan leven, zijn bijvoorbeeld in groot gevaar als zich een zware aardbeving voordoet.

De inwoners van de hoofdstad Managua lopen het grootste risico. In 1931 en 1972 eisten zware aardbevingen er al duizenden levens. Managua telt 1,5 miljoen inwoners en wordt doorkruist door maar liefst achttien seismische breuklijnen. Een kwart van de infrastructuur in de stad wordt als ontoereikend ingeschat in geval van een aardbeving. Veel huizen zijn opgetrokken zonder bouwvoorschriften of toezicht.

Uit een eerdere studie van de overheid was al gebleken dat bij een aardbeving van 6.9 op de schaal van Richter meer dan 30.000 dodelijke slachtoffers en 123.000 gewonden kunnen vallen. Meer dan 300.000 mensen zouden dakloos worden.

JG (IPS)