Sierschouwen Koninklijk Paleis op Meir voor 97.500 euro onder de hamer

Sierschouwen Koninklijk Paleis op Meir voor 97.500 euro onder de hamer

Sierschouwen Koninklijk Paleis op Meir voor 97.500 euro onder de hamer

Print
Antwerpen - Bij Sotheby's in Amsterdam zijn woensdag twee rococo sierschouwen geveild die ooit nog in het Koninklijk Paleis aan de Meir in Antwerpen stonden. Ze brachten samen 97.500 euro op. De twee marmeren schouwen, ontworpen door de gerenommeerde Vlaamse bouwmeester Johan Peter van Baurscheit de Jonge (1699-1768), verhuizen naar een particuliere verzamelaar uit Azië.

De zwarte schouw, waarbij het marmeren boezemstuk nog aanwezig is, ging voor 60.750 euro onder de hamer. Specialisten hadden de waarde geschat tussen de 50.000 en de 70.000 euro. Een witte marmeren schouw werd verkocht voor 36.750 euro. De richtprijs lag in dit geval tussen de 30.000 en 50.000 euro.

"Het is volstrekt uniek dat bij Sotheby's in Amsterdam de schouwen van Van Baurscheit de Jonge onder de hamer zijn gekomen. Met name de zwarte schouw waarbij het bijpassende boezemstuk nog aanwezig is, is zeldzaam. Daarbij verkeren de schouwen in uitstekende conditie en bestaan ze uit originele elementen", verklaarde Herbert van Mierlo, expert van Sotheby's.

De twee sierschouwen maakten deel uit van het oorspronkelijke interieur van het Koninklijk Paleis op de Meir in Antwerpen. Ze werden in 1905 uit het paleis weggehaald toen het gebouw werd heringericht in opdracht van koning Leopold II. Ze kwamen via enkele omwegen in het bezit van de Nederlandse antiquair Piet Jonker, die ze woensdag openbaar liet verkopen.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio