Houtskoolkoorts maakt woestijn van Zuid-Congo

Houtskoolkoorts maakt woestijn van Zuid-Congo

Houtskoolkoorts maakt woestijn van Zuid-Congo

Print
Honger dreigt een steeds groter probleem te worden in Pool, een traditioneel land- en bosbouwgebied in het zuiden van Congo-Brazzaville. Boeren kunnen meer verdienen met houtskool dan met maniok, en de snelle ontbossing put de grond uit.

Tot de jaren negentig was Pool, een regio die ongeveer even groot is als België, goed voor 30 procent van de totale landbouwopbrengst van Congo. Maar de opeenvolgende burgeroorlogen die van 1998 tot 2003 woedden, hebben alles veranderd. Nu levert de regio vooral brandhout en houtskool aan Brazzaville, de nabijgelegen hoofdstad.

Snel geld

"Plattelandsbewoners verdienen liever snel geld met hout en houtskool dan twee jaar te wachten op een eerste oogst van maniok", legt Virgile Safoula uit, een medewerker van de Congolese ontwikkelingsorganisatie EDIC in Brazzaville. Sommige houthakkers produceren driehonderd zakken houtskool per maand, en één van die zakken gaat in Brazzaville voor acht euro van de hand. "Met dat geld kopen de producenten dan maniok in Brazzaville", legt Safoula uit.

Maar de bewoners van Pool zagen de takken af waarop zitten. "De ontbossing en bosbranden geven de erosie vrij spel en putten de bodem uit", zegt Safoula. Dat kan dramatische gevolgen hebben. De voedselsituatie in de regio is al problematisch sinds de burgeroorlogen van begin deze eeuw. Volgens de overheid leed vorig jaar nog ruim 40 procent van de plaatselijke bevolking honger als gevolg van de vijandelijkheden tussen 1998 en 2003.

PD (IPS)

.

Nu in het nieuws