Beslissing Sint-Genesius-Rode over oproepingsbrieven vernietigd

Beslissing Sint-Genesius-Rode over oproepingsbrieven vernietigd

Beslissing Sint-Genesius-Rode over oproepingsbrieven vernietigd

Print
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) verbiedt dat negen Franstalige raadsleden van de faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode de oproepingsbrieven voor de verkiezingen zullen versturen. De politicus zette woensdag daarvoor zijn kribbel onder een ministerieel besluit.

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) zei dinsdag dat Lodewijk De Witte, de gouverneur van Vlaams-Brabant, de bewuste brieven zou versturen. De gemeenteraad van Sint-Genesius-Rode besloot diezelfde avond om die echter zelf aan de man te brengen. De opdracht werd toevertrouwd aan Franstaligen.

Bourgeois: "Het versturen van de oproepingsbrieven is een toegewezen bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen, die overigens niet delegeerbaar is. Daarom vernietig ik deze beslissing."

"Bovendien blijkt uit allerlei verklaringen in de pers dat de 'wet' waarnaar wordt verwezen in dit besluit door het bestuur van Rode niet correct geïnterpreteerd zal worden en dat het de intentie is om de oproepingsbrieven te versturen volgens taalaanhorigheid. Dat is onwettig", besluit Bourgeois.

MEEST RECENT