Spookbedrijf ronselt klanten en voorschotten zonder levering

Spookbedrijf ronselt klanten en voorschotten zonder levering

Spookbedrijf ronselt klanten en voorschotten zonder levering

Print
Bij het Antwerpse parket loopt een onderzoek naar Guido A. (43) uit Schoten, een man die zich uitgeeft als aannemer en klanten ronselt via internet. Alles loopt goed tot ze een voorschot betalen, want vanaf dan is Guido A. onbereikbaar.

Het Antwerpse parket onderzoekt de zaak van zeven slachtoffers van Guido A., maar ook bij het parket van Mechelen en Dendermonde zijn al klachten over ‘s mans praktijken binnengekomen. Hij gaat telkens op ongeveer dezelfde manier te werk, blijkt uit gesprekken met gedupeerden.

Sinds 2008 plaatst Guido A. op zoekertjeswebsites advertenties voor het plaatsen van ramen, deuren en veranda’s in pvc, onder de naam Renova-Systems of Renovaplast. Voordien werkte hij onder andere namen zoals Gimaco en Gimaplast. Allemaal hebben ze gemeen dat ze niet meer bestaan of nooit bestaan hebben.

“Guido weet wat de gangbare prijzen in de sector zijn, want hij gaat er altijd net onder”, zegt slachtoffer Marc V. (43) uit Moerbeke- Waas. “En dat is verleidelijk. Ik geef toe dat ik hem puur voor de goedkope prijs gekozen heb.”

Guido A. maakt voor geïnteresseerde klanten telkens een mooie offerte en komt snel opmeten. Op dat moment vraagt hij een voorschot van 50 procent van het totaalbedrag. De klant betaalt, en vanaf dan begint de ellende.

Smoezen

Toen onlangs op het forum van een bouwwebsite een potentiële klant van Guido A. andere surfers naar hun ervaring met de man vroeg, begonnen tal van misnoegde klanten hun ongenoegen te uiten. Zo ook Dave S. (29) uit Schoten. Hij kwam meer dan een jaar geleden uit bij Renovaplast.

“Alles leek in orde, tot we ons voorschot van 3.800 euro hebben gestort”, zegt Dave. “We konden Guido A. niet meer bereiken, en als we er toch eens in slaagden, kregen we zijn vrouw aan de lijn of verzon hij zelf een smoes. Nooit was hij schuldig, altijd was er wel iets mis in Polen, waar de ramen geassembleerd werden, of stelde hij de levering wéér uit.”

Plots kwam er een tweede persoon in het spel, Carl H. (39), ook uit Schoten maar intussen verhuisd naar Merksem. “Hij vertelde ons dat hij nu de zaakvoerder was van Renovaplast, dat die naam deel ging uitmaken van zijn firma, Fast&Fine Construct.”

Guido A. ging in 2009 failliet, maar hij bleef ook daarna nog klanten ronselen. Sinds begin 2010 werkt hij officieel als bediende bij Fast&Fine Construct.

Guido A. was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Carl H. wil benadrukken dat hij op dit moment niks meer te maken heeft met Guido A. “Ik heb de boeken neergelegd”, zegt Carl H. “Ik wil liever niet meer met Guido A. geassocieerd worden. Ik heb een en al miserie met die man gekend. Ik werk nog af wat ik kan, en dan is het gedaan voor mij.”

.

Nu in het nieuws