Brazilië: Pittig gemarineerde spareribs (Voor 2 personen)

Ingrediënten

o 8 ribbetjes of 2 stukken met telkens 4 ribbetjes

o 4 nieuwe aardappelen

o boter en oregano

o La William Brasilsaus

Voor de marinade

o 2 el sojasaus

o 2 el droge sherry

o 2 el acaciahoning

o 2 el tomatenpuree

o 1/2 el gemberwortel, geraspt

o mespunt gemalen komijn

o mespunt paprikapoeder

Bereidingswijze

1.

svellemans

Breng alle ingrediënten voor de marinade aan de kook onder voortdurend roeren. Laat de marinade afkoelen.

2. Leg de ribbetjes in een ovenschaal en giet er de marinade over tot de ribbetjes onderstaan. Dek de schaal af en laat enkele uren marineren in de koelkast. Draai de ribbetjes tussenin.

3. Gril de ribbetjes op de BBQ of bak ze in de marinade ca. 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Draai ze op de BBQ regelmatig om, in de oven na ca. 15 minuten.

4. Was de aardappelen en kook ze in de schil. Giet af, laat even uitdampen en snijd ze in twee. Leg de helften in een ovenschaal, overgiet met wat gesmolten boter en bestrooi met een beetje oregano.

5. Serveer de ribbetjes met een tomatensalade, de aardappelen en brasilsaus.

Tip: Zomer mag dan wel de BBQ-tijd bij uitstek zijn, vaak laat het weer het afweten. Voorzie je een BBQ en regent het pijpenstelen dan is de oven een goed alternatief. Deze spareribs verliezen niets van hun pittigheid als je ze bakt in de oven.

Weetjes

- Het woord ananas is afgeleid van 'anana', wat in de Caraïben 'excellente vrucht' betekent. De Engelse benaming 'pineapple' werd uitgevonden door Europese ontdekkingsreizigers. Zij vonden dat de vorm leek op een denappel (pinecone), en het vruchtenvlees leek op dat van een appel (apple).

- De Brasil werd door La William als eerste op de markt gebracht. Deze saus wordt bereid met echte ananas en geeft elk gerecht een exotische toets. Ananas is rijk aan vitaminen zoals vitamine B1, vitamine E en mineralen zoals kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, mangaan, zink en jodium.

- Een ananas is rijp wanneer je eenvoudig het bovenste blad van zijn kroon kunt trekken. Om de lekkerste ananas eruit te pikken moet je je neus gebruiken: de zoete geur vertelt je welke je moet hebben. Ruikt hij zuur of muf dan heeft de vrucht zijn beste tijd gehad.