Schotland: Zalm met zilte groenten (Voor 2 personen)

Schotland: Zalm met zilte groenten (Voor 2 personen)

Schotland: Zalm met zilte groenten (Voor 2 personen)

Print

Ingrediënten

o 2 zalmmoten, ca. 200 g/stuk
o olijfolie en boter
o peper en zout
o 150 g lamsoor
o 150 g zeekraal
o 8 krielaardappeltjes
o La William Cocktailsaus

Bereidingswijze

1.

Kruid de zalmmoten met peper en zout en kleur ze in hete olijfolie, leg ze in een ovenschaal en laat verder garen in een voorverwarmde oven op 180°C. De vis moet binnenin nog lichtjes rose zijn.

2. Kook de aardappelen in de schil, giet ze af, laat ze afkoelen, pel ze en snijd ze in vier. Bak ze mooi goudbruin in wat olie.

3. Was de lamsoor en zeekraal en blancheer ze - elk apart - enkele tellen in kokend water. Warm ze - elk apart - vlak voor serveren op in wat boter. Meng de lamsoor onder de aardappeltjes.

4. Verdeel de vis over de borden samen met zeekraal en aardappeltjes. Werk af met cocktailsaus.

Tip: Zeekraal is een bladloze plant met sterk vertakte, vlezige groene stengels. Hoe jonger ze zijn, hoe smakelijker. Lamsoor lijkt wat op spinazie, maar heeft langer, steviger en vleziger blad. Beide zilte groenten zijn ook lekker bij lamsvlees.

Weetjes

- De cocktail van La William heeft een zachte smaak en smeuïge textuur, speciaal ontwikkeld om te serveren in combinatie met vis en fijne zeevruchten. Daarnaast is ze ook ideaal in combinatie met frieten of rauwe groenten.

- Cocktail betekent letterlijk 'de staart van een haan'. Waar de naam vandaan komt, is niet meteen duidelijk. Van de kleurrijke - net zo kleurrijk als de staarten van hanen - drankjes die gemixt werden of van de 'cock-tailed', de naam die men in de 18de eeuw gebruikte voor niet-raszuivere - gemixte - renpaarden. Wat er ook van haar: cocktails, of het nu om de drankjes, de gerechten of de sauzen gaat, hebben altijd iets feestelijks en altijd is er wel iets alcoholisch.

.

Nu in het nieuws