Open Vld wil VIP-behandeling voor draaideurcriminelen

Open Vld wil VIP-behandeling voor draaideurcriminelen

Open Vld wil VIP-behandeling voor draaideurcriminelen

Print
Er komt een VIP-behandeling voor draaideurcriminelen. Open Vld wil na de verkiezingen een Mechels project veralgemenen.

Bart Somers: “VIP staat voor Very Irritating Police. Criminele jongeren die al vele feiten op hun kerfstok hebben, zullen voortdurend door de politie gecontroleerd worden. Als ze een patrouille of agent te fiets tegenkomen op straat worden ze aangesproken, zodat ze weten dat ze gevolgd worden. Als ze een nieuw crimineel feit plegen, gaan ze onmiddellijk naar het parket."

"En we zullen ze zolang volgen tot ze veranderd zijn. Tegelijkertijd zetten alle diensten zich samen in om een positief project voor die mensen uit te werken: scholen, buurtwerkers, huisartsen, de VDAB. We bieden hen zo een alternatief. In Mechelen zijn momenteel 10 draaideurcriminelen geselecteerd voor dit project, dat eigenlijk uit Rotterdam komt. Na de verkiezingen willen we het veralgememen naar heel België”.

Wat zegt het liberale verkiezingsplan voor Justitie nog?

* Ook het Mechelse Nero-project, waarbij ouders verplicht worden om mee te werken aan de begeleiding van hun crimineel minderjarig kind, wordt naar andere steden veralgemeend. In Mechelen wierp het goede vruchten af. Er zijn nu al zo’n twee zaken per week.

* Bij drugshandel, BTW-fraude, witwassen, wapen-, mensen- en hormonenhandel zullen de veroordeelden zelf moeten bewijzen dat het geld en de goederen die ze bezitten niét afkomstig zijn van de misdaad. Nu moet het gerecht dat nog aantonen.

* De minimale duur van een arrestatie wordt verlengd van 24 naar 48 uur.

* Iedere correctionele rechtbank krijgt een snelrechtkamer, waar verdachten van straatcriminaliteit binnen de maand gevonnist worden. De feiten moeten dan wel bewezen zijn door bekentenissen, camerabeelden of betrapping op heterdaad. Patrick Dewael heeft een uitgewerkt voorstel daartoe klaar.

* Ontsnappen uit de bajes wordt strafbaar.

* Het elektronisch toezicht wordt uitbesteed aan de privésector, zodat het veel makkelijker kan verlopen.

* Er komt een minimdienst van de cipiers bij stakingen in de gevangenissen.

JDW

.

Nu in het nieuws