N-VA: "Eerste keer betrapt met drugs: 50 euro boete"

N-VA: Eerste keer betrapt met drugs: 50 euro boete

N-VA: "Eerste keer betrapt met drugs: 50 euro boete"

Print
Wie voor de eerste keer betrapt wordt met drugs, moet een overlastboete van 50 euro krijgen. Als hij of zij minderjarig is, moeten de ouders worden ingelicht. Dat stelde gemeenschapssenator Louis Ide namens de N-VA op een studiedag over het drugsbeleid die de partij gisteren organiseerde in het Vlaams Parlement.

De N-VA is tegen ieder gedoogbeleid. Wat stelt de partij nog voor?

* Bij de tweede betrapping met drugs moet de zaak naar de rechter en die moet een stage of cursus kunnen opleggen.

* Drugsdelinquenten met lichte feiten moeten in een apart, gesloten ontwenningscentrum worden ondergebracht waar ze verplicht moeten afkicken. In die instelling kunnen bodyscans worden uitgevoerd in het kader van een therapie.

* Om dit mogelijk te maken moet het beroep van klinisch psycholoog wettelijk worden erkend. Tegelijkertijd is een kenniscentrum over het drugsbeleid nodig en moet het volledige drugsbeleid naar de Gemeenschappen worden overgeheveld. Momenteel zijn 24 verschillende ministers bezig met de strijd tegen de drugs en dat is echt te veel.

* Bovendien voeren Vlaanderen en Wallonië een totaal verschillend drugsbeleid. De top-5 van de gerechtelijke arrondissementen waar vele methadongebruikers zijn, bestaan allemaal uit Franstalige arrondissementen. Luik heeft 1.199 methadongebruikers, Antwerpen 401.

Een opgemerkte gast op de studiedag was de Britse gevangenispsychiater Theodore Dalrymple. Hij werkte twintig jaar lang in de bajes met drugsverslaafden en hij beweert dat alle gevestigde ideeën over heroïneverslaafden fout zijn.

Methadon doet de heroïneverslaafde niet afkicken, maar schept gewoon een extra verslaving, namelijk aan methadon, zo betoogt hij. Afkicken van heroïne heeft volgens hem maar weinig fysieke ontwenningsverschijnselen tot gevolg. In ieder geval veel minder dan ontwennen van alcohol. De lichamelijke last bij ontwenning van heroïne overstijgt die van een griepje niet. Afkicken is gewoon een kwestie van willen afkicken, aldus Dalrymple. Het bewijs ziet hij in het feit dat Mao in China in enkele dagen tijd 20 miljoen opiumverslaafden liet afkicken door ze met executie te bedreigen.

Volgens Dalrymple stelen heroïneverslaafden niet omdat ze verslaafd zijn, het is net andersom: drugsverslaafden geraken aan de drugs omdat ze crimineel zijn. De gemiddelde heroïneverslaafde die Dalrymple in de gevangenis begeleidde, had al minstens 50 criminele feiten gepleegd voor hij met drugs begon.

Het huidige drugsbeleid is volgens Dalrymple mislukt omdat men de verslaafden te veel pampert, terwijl ze zelf zouden moeten willen afkicken. Maar dat laatste wordt helemaal niet gestimuleerd.

JDW

Nu in het nieuws