Zandhovense natuurgebieden scoren biodivers hoog

Print
Zandhoven - Het internationale weekend van de biodiversiteit op 22 en 23 mei ging niet onopgemerkt voorbij. Tijdens die tweedaagse gingen duizenden vrijwilligers op initiatief van Natuurpunt op pad om minstens 2010 verschillende soorten waar te nemen.

Deze doelstelling werd ruim gehaald. Uiteindelijk werden meer dan 3.000 verschillende soorten gemeld op de website www.waarnemingen.be.

Goed nieuws is dat de 'Lovenhoek en aangrenzende gebieden' en de 'Kleine Netevallei met onder meer het Viersels Gebroekt' hoog scoren op biodivers gebied. 'Lovenhoek en aangrenzende gebieden' staat op de derde plaats met 901 verschillende soorten fauna en flora. De 'Kleine Netevallei met het Viersels Gebroekt' eindigde op de vierde plaats met 855 verschillende soorten.

Het succes van de telling is echter niet representatief voor de gezondheid van onze biodiversiteit. Nog steeds zijn veel soorten bedreigd of reeds uitgestorven, en ook 'gewone' soorten zoals Veldleeuwerik en Dagpauwoog worden in steeds lagere aantallen gezien.

Natuurpunt vraagt dan ook aan de overheid om een krachtiger biodiversiteitsbeleid en om een betere ondersteuning van het netwerk vrijwilligers die de biodiversiteit in kaart brengen.

KM

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio