Clinton verwacht streng antwoord op "provocatie" Noord-Korea

Clinton verwacht streng antwoord op provocatie Noord-Korea

Clinton verwacht streng antwoord op "provocatie" Noord-Korea

Print
Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, bestempelt het torpederen van een Zuid-Koreaans marineschip in maart als een onaanvaardbare provocatie door Noord-Korea. De Democrate eist dan ook dat de internationale gemeenschap reageert. Clinton verwacht een streng, maar berekend antwoord.

Clinton is momenteel op rondreis in Azië. Woensdag kwam ze aan in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Daar sprak ze met president Lee Myung-bak (foto) over de spanning met de buren uit het noorden.

Dialoog

De Amerikaanse minister zou nu met Zuid-Korea en met leden van de VN-Veiligheidsraad overleggen over wat een gepaste reactie zou zijn. "We hebben vertrouwen in het Zuid-Koreaanse leiderschap, en diens beslissing over hoe en wanneer er actie ondernomen wordt, is degene die we zullen respecteren en volgen", klonk het.

Clinton was eerder in China. De leiders in Peking hebben een goede band met het communistische Pyongyang. Clinton vroeg hen toch het geweld te veroordelen, maar de Chinese minister van Buitenlandse Zaken geeft naar eigen zeggen liever de voorkeur aan een dialoog dan aan een confrontatie.

Bij de explosie van het marineschip, in de Gele Zee, kwamen 46 opvarenden om. Noord-Korea dreigt al met een oorlog als de zuiderburen verkeerde beslissingen nemen. Het land ontkent ook nog steeds alle aantijgingen.

.

Nu in het nieuws