Nijlpaardenpeuter Imani verrast Antwerpse Zoo met eigen baby (fotoalbum)

Print

Nijlpaardenpeuter Imani verrast Antwerpse Zoo met eigen baby (fotoalbum)

Imani, het nijlpaardenjong in de Antwerpse Zoo is zaterdag mama geworden. Een totale verrassing, want nijlpaarden zijn meestal pas geslachtsrijp vanaf hun vierde verjaardag en Imani is er drie.
Bekijk het fotoalbum!

Vader van het jong is Hein, de vader van Imani.Een incestbaby dus. Nochtans proberen dierentuinen verwante bloedlijnen te vermijden, maar deze zwangerschap kwam als een totale verrassing.

Imani is namelijk maar net drie, ze werd geboren op 10 mei 2007 en in principe zijn nijlpaarden pas geslachtsrijp vanaf hun vierde. Het is hoe dan ook heel moeilijk om te voorspellen of een nijlpaard drachtig is, omdat in zo’n groot lichaam een kleintje van zo’n dertig à veertig kilogram niet te zien is. Alleen het feit dat op het einde van de zwangerschap melk uit de tepels van de moeder lekt, duidt bij de kolossen op een zwangerschap.

Laag water

Het jong van Imani is dit weekend geboren, maar het publiek mag het kleintje voorlopig nog niet zien. Het binnenverblijf van de nijlpaarden is dicht. Daar kunnen de jonge mama en haar baby rustig wennen aan de nieuwe situatie en genieten van elkaar. Alleen de verzorgers houden er een oogje in het zeil. Net als bij de geboorte van Imani zelf is het water in het bassin erg laag gezet om te voorkomen dat het jong verdrinkt.

Voor de geboorte van Imani had haar moeder, Hermien, namelijk al drie mislukte zwangerschappen achter de rug. Een miskraam in 2003, een schijnzwangerschap in 2004 en een dood jong in 2005. Dat laatste is vlak na de geboorte gestorven door verdrinking en dat willen de verzorgers uiteraard niet meer meemaken. Mama Hermien kampte toen telkens met een postnatale depressie.

Hoe Imani het ervan afbrengt als mama, moet nog blijken, maar de eerste tekenen zouden prima zijn. Voorlopig is het geslacht van het jong nog niet bekend.

BL

11 mei 2007: de dag na haar geboorte wijkt Imani niet van haar mama Hermien. Vandaag, drie jaar later, is Imani zelf mama.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio