Wat er verandert op 1 juni 2010

Print
Het begin van een nieuwe maand betekent doorgaans ook enkele wijzigingen voor ons dagelijks leven. In juni 2010 is dat niet anders. Een overzicht.

Controle gasketel

Wie in Vlaanderen een centrale verwarmingsinstallatie op gas heeft, moet die voor 1 juni een eerste keer laten controleren en onderhouden door een erkend technicus. Nadien is om de twee jaar een onderhoud nodig.

Ook nieuwe centrale verwarmingsinstallaties op gas moeten voortaan voor ze in gebruik worden genomen eerst worden gekeurd door een erkend technicus.

Leningen op afbetaling

De maximale rentevoeten voor leningen op afbetaling zakken vanaf 1 juni met 1% voor bedragen vanaf 5.000 euro. Ze bedragen dan nog 11,50%.

De wet op het consumentenkrediet bepaalt dat om de zes maanden, op het einde van de maanden maart en september, moet worden nagegaan of de maximale rentevoeten moeten worden aangepast. Dit gebeurt wanneer de referentie-rentevoeten minstens 0,75% zijn gewijzigd tegenover de vorige evaluatie. De wijziging slaat nu alleen voor leningen op afbetaling en leasings vanaf 5.000 euro. Voor de eerste komt de maximale rentevoet op 11,50% te liggen, voor de tweede op 9,50%.

Voor de andere kredietvormen is er geen wijziging.

Energiecertificaat in Wallonië

Vanaf 1 juni 2010 is het ook in Wallonië verplicht om een energieprestatiecertificaat (epc) voor te leggen bij de verkoop van een woning. Dat geeft weer hoe zuinig- of energieverslindend het huis is. In Vlaanderen is er al langer een verplichting.

Startersbvba mogelijk

Startende ondernemers kunnen voortaan een starters-bvba oprichten met maar één euro aan startkapitaal. Voorwaarde is wel dat ze worden bijgestaan door een boekhouder of een financieel expert.

Nadeel is wel dat je best niet te veel winst maakt. Om in aanmerking te komen voor het verlaagd opklimmend tarief (24,98%) in de vennootschapsbelasting mag je immers maar 13% van het gestort kapitaal uitkeren als dividend. Keer je meer uit, dan betaal je 33,99% op de winst.

Johan VAN GEYTE

.

Nu in het nieuws