N-VA: "Onafhankelijkheid blijft het einddoel"

N-VA: Onafhankelijkheid blijft het einddoel

N-VA: "Onafhankelijkheid blijft het einddoel"

Print
In het verkiezingsprogramma van N-VA staat niet de Vlaamse onafhankelijkheid, maar wel het confederalisme centraal. Dat confederalisme blijft wel een grote stap voorwaarts naar Vlaamse onafhankelijkheid. Dat heeft Kamerfractieleider Jan Jambon gezegd bij de voorstelling van het N-VA-programma.

"De N-VA is en blijft bij de lijn die we altijd uitgezet hebben: wij zien finaal maar twee niveaus waar de staat aanwezig moet zijn", legt Jambon uit. "Dat is het Europees niveau en het Vlaamse niveau. Met het confederaal model zetten we nu een gigantische stap in die richting."

Mist spuiten

"Dit is geen mossel noch vis. Als je van Antwerpen naar Brussel wil rijden, kom je via Mechelen. Je kan niet in Brussel geraken zonder via Mechelen te gaan. Wij willen die stap zetten en iedereen snapt dat dit het einddoel bijzonder dichtbij brengt." En het einddoel is dus Vlaamse onafhankelijkheid.

CD&V-voorzitter Marianne Thyssen had zich zaterdag nog vragen gesteld over de mening van de N-VA over staatshervorming. Thyssen vindt dat de partij mist spuit.

Fiscaliteit

Naast het confederalimse wil de N-VA ook de financieringswet afschaffen. Die wet regelt de geldstromen tussen het federale en regionale niveau. Voor N-VA moet de hele fiscaliteit overgeheveld worden naar de deelstaten.

De partij komt ook op voor "een sterke sociale samenleving". Daarnaast wil N-VA inzetten op werk. Een lastenverlaging voor de laagste lonen zal zo'n 2 miljard euro kosten, maar tegen 2015 14 à 15 miljard euro opleveren, berekende Jambon.

Nu in het nieuws