Zuid-Korea zet handel met Noord-Korea stop en vraagt sancties

Zuid-Korea zet handel met Noord-Korea stop en vraagt sancties

Zuid-Korea zet handel met Noord-Korea stop en vraagt sancties

Print
De Amerikaanse president Barack Obama vindt de Zuid-Koreaanse sancties tegen Noord-Korea "volledig gepast". Noord-Korea liet een Zuid-Koreaans oorlogsschip zinken.

"De maatregelen die de Zuid-Koreaanse regering zondag aankondigde zijn noodzakelijk en volledig gepast", zegt woordvoerder Robert Gibbs in een persbericht. "Zuid-Korea kan rekenen op de steun van de Verenigde Staten."

Handel stopgezet

"In een reactie op het agressieve gedrag van Noord-Korea en op de overtreding van het internationaal recht, heeft de Amerikaanse president de regering opdracht gegeven om de politiek ten opzichte van Noord-Korea te herbekijken", aldus nog Gibbs.

Zuid-Korea kondigde zondag aan dat het alle handel met de noorderburen zal stopzetten en dat het elke eventuele aanval zal beantwoorden. Ondertussen vraagt het land ook aan de Verenigde Naties om sancties te treffen tegen Noord-Korea.

Torpedo

De maatregelen hebben te maken met het zinken van het Zuid-Koreaanse oorlogsschip Cheonan op 26 maart. Daarbij vielen 46 doden. Een internationale onderzoekscommissie, onder leiding van Zuid-Korea, kwam deze week tot de conclusie dat het schip tot zinken werd gebracht door een Noord-Koreaanse torpedo. Pyongyang ontkent alle betrokkenheid.

De Amerikaanse president Obama heeft de Amerikaanse militairen daarnaast ook de opdracht de gegeven om nauw samen te werken met Zuid-Korea om een soortgelijke "agressie" in de toekomst te vermijden.

.

Nu in het nieuws