Platform dreigt olie te lekken in Noordzee

Platform dreigt olie te lekken in Noordzee

Platform dreigt olie te lekken in Noordzee

Print
Er wordt gevreesd voor een olieramp in de Noordzee. Het olieplatform van Statoil in het Noorse Gullfaks Field zou met "zeer ernstige" problemen kampen. De bron pompt dagelijks ongeveer 12 miljoen liter naar boven.

Voorlopig is er nog geen lek, maar Inger Anda van de Norwegian Petroleum Safety noemt de situatie "ernstig". De bron zou op springen staan en kan een olieramp zoals die van 20 april in de Golf van Mexico (foto) veroorzaken.

De 89 werknemers van Platform C werd vrijdag geëvacueerd. Er is enkel een noodteam op het platform aanwezig. Platform C kampt al maanden met problemen. Woensdag moest het personeel ook al geëvacueerd worden toen bleek dat er zich gas aan het ophopen was in de "platform shaker".

Boorvloeistof

De problemen zijn begonnen met een verlies aan boorvloeistof in het boorgat. Die vloeistof wordt gebruikt om de boorkop te koelen, het boorgruis naar de oppervlakte te brengen en tegendruk te geven op het doorboorde gesteente zodat olie of gas niet voortijdig vrijkomen. Het is dus mogelijk dat er binnenkort olie in zee spuit.

De bron pompt dagelijks zo'n 12 miljoen liter naar boven. Donderdag probeerde Statoil de zaak te stabiliseren door 600.000 liter boorvloeistof in het boorgat te pompen, maar dat heeft niets opgeleverd.

Nu in het nieuws