Open Vld: "5 procent minder ministerwedde"

Open Vld: 5 procent minder ministerwedde

Open Vld: "5 procent minder ministerwedde"

Print
Tot de begroting terug in evenwicht is, moeten ministers vijf procent inleveren. Dat is een van de voorstellen van Open Vld om de politiek een nieuwe start te geven. De partij wil ook kiezersbedrog tegengaan en het parlement meer macht geven.

Met het manifest 'een nieuwe start voor de politiek' wil Open Vld-voorzitter Alexander De Croo aantonen dat in zijn partij een nieuwe generatie klaarstaat die vanaf 14 juni op een nieuwe, eerlijkere manier aan politiek wil doen om zo de kloof tussen burger en politiek te dichten.

In het manifest grijpen de Open Vld'ers terug naar VLD-recepten uit de jaren '90 rond directe democratie zoals afschaffing van de stemplicht en neutralisering van de lijststem en de afschaffing van de opvolgers.

Enkele voorstellen van Open Vld:

Bereken kiesprogramma's - De verkiezingsprogramma's van de politieke partijen moeten door een onafhankelijke instelling worden berekend. Verkiezingen moeten ook samenvallen.

Koning bekrachtigt niet meer - "De Kamervoorzitter en niet de koning moet voortaan de wetten kunnen ondertekenen en afkondigen", klinkt het. "En buitenlandse missies moeten eerst groen licht krijgen in het parlement."

Minder loon voor ministers - Zolang de begroting niet in evenwicht is, moeten de ministers vijf procent op hun wedde inleveren. "Een crisisbelasting voor ministers in plaats van voor de mensen."

Yves Lambrix

MEEST RECENT