Peeters pakt ambassadeur Malawi aan over veroordeling homo's

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) is niet te spreken over de veroordeling van een homokoppel in Malawi. De twee mannen kregen een gevangenisstraf van veertien jaar omdat ze "de orde van de natuur verstoren".

ikerremans

Peeters is bevoegd voor Buitenlands Beleid en Malawi is één van de landen waarmee Vlaanderen samenwerkt op vlak van ontwikkelingssamenwerking.

14 jaar cel

De voorbije maanden toonde Peeters al zijn bezorgdheid over de zaak van het homokoppel aan de ambassadeur van Malawi. Hij benadrukte daarbij nog eens het belang van het Verdrag over de Burgerrechten.

De minister-president heeft nu beloofd om de ambassadeur "op korte termijn" opnieuw uit te nodigen om over de zaak te spreken. "Ik zal ook overleg plegen met collega's van andere donorlanden om te bekijken hoe deze situatie verder aangepakt kan worden."

Tiwonge Chimbalanga (20) en Steven Monjeza (26) werden eind 2009 opgepakt omdat ze een symbolisch "homohuwelijk" georganiseerd hadden. Donderdag verklaarde de rechter hen schuldig aan "het verstoren van de orde van de natuur". Het koppel kreeg de maximumstraf van 14 jaar cel en dwangarbeid opgelegd.

Vastgoed

Jobs in de regio