Vermist glasraam 14 Billekens duikt op in Nederlands museum

Het vermiste glasraam met de zeven dochters van baandancing 14 Billekens is opgedoken in een Nederlands draaiorgelmuseum. Nostalgische Zandhovenaars kunnen het daar bezoeken.

Vorige week berichtte Gazet van Antwerpen dat de vroegere legendarische baandancing 14 Billekens een fitnesscentrum wordt. De zaakvoerder van het fitnesscentrum vertelde hoe het Decap-orgel én het overbekende glasraam met daarop de zeven bevallige dochters van Billekens- stichters Louis en Julia Hendrickx het gebouw nog sierden toen hij er de eerste keer binnenstapte enkele maanden geleden.

Maar sinds kort waren het glasraam en het orgel verdwenen. De eigenaar van het pand, Jean-Marie Van Exem, moest zijn hersenen flink pijnigen om zich plots te herinneren dat hij de twee sierstukken van de hand had gedaan.

Draaiorgelfanaat

Enkele telefoontjes zetten hem op het spoor van Luc Peeters uit Voortkapel-Westerlo, bezieler van het draaiorgelmuseum. Omdat het glasraam uiteindelijk te groot bleek voor zijn museum, heeft hij alles doorverkocht aan een Nederlandse draaiorgelfanaat uit Hilvarenbeek, vlak bij Tilburg.

Die man, Cris van Laarhoven, is heel blij met zijn Zandhovense aanwinst. "Weemoedige Zandhovenaars die het glasraam willen bezoeken, zijn altijd welkom," zegt Cris.

Kristin Matthyssen

Museum Dansant, Beerten 17a in Hilvarenbeek (Nederland)www.museumdansant.nlMeer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio