Kinderopvang met dienstencheques stilaan afgeschreven

Kinderopvang met dienstencheques stilaan afgeschreven

Kinderopvang met dienstencheques stilaan afgeschreven

Print
Vlaams volkvertegenwoordigster Patricia Ceysens (Open Vld) betreurt dat het idee om kinderopvang met dienstencheques te laten betalen een stille dood aan het sterven is.

In 2004 keurde de Vlaamse regering onder druk van de liberalen er nochtans een decreet over goed. Met lichte tegenzin van CD&V en sp.a volgde er in maart 2008 een testfase van een jaar. Voor het experiment was er 5,3 miljoen euro – goed voor 225.000 dienstencheques.

In Kortrijk, Mechelen, Tienen en Ronse werd er een stelsel gehanteerd met drie tarieven: 1,87 euro per cheque voor de lage inkomens, 7,5 euro (de normale prijs) voor de 'gegoeden', en 3,75 euro voor de groep daar tussenin.

Geen behoefte?

Volgens Ceysens waren alle gebruikers zeer tevreden. In Kortrijk waren 145 gezinnen, voornamelijk zelfstandigen met hogere inkomens, goed voor 13.000 cheques. In Tienen ging het dan weer om 48 gezinnen, vooral met lage inkomens, en 3.400 cheques.

De politica benadrukt dat het een goed systeem was. De andere politieke families beweren echter dat slechts 10 procent van de cheques werd gebruikt en dat de behoefte er dus niet is.

Bevoegd minister Jo Vandeurzen (CD&V) wil het plan nog niet volledig afvoeren. Mieke Vogels (Groen!) en Mia De Vits (sp.a) willen dat wel.

Nu in het nieuws