Schriekse rijdt met ambulance naar Gambia

Bernie Van Rompaey (50) uit de Heistse deelgemeente Schriek onderneemt in het najaar een extreme tocht naar Gambia met de jeep. Het voertuig blijft er nadien om als ambulance te dienen.

ailegems

De avontuurlijke vrouw neemt deel aan de Antwerpen-Banjul Challenge. Dat is een organisatie die de reis van 25 duo’s uit de lage landen coördineert. Ze gaat het avontuur aan met Guy De Buyst (46) uit Mol. “We hebben mekaar leren kennen via het internet. Hij was op zoek naar iemand die met de jeep naar Gambia wilde gaan. Ik heb me aangeboden als reispartner en we hebben beslist om het erop te wagen. Van zo’n avontuur droomde ik al jaren”, legt Bernie uit.

“We vertrekken op 2 oktober met een 4x4 Isuzu Trooper naar Medina Mannen in Gambia. Dat is een arm dorpje van amper duizend inwoners waar ze geen ziekenvervoer hebben. Met een ambulance kunnen ze hun zieken makkelijk naar de dichtstbijzijnde medische post brengen, die tien kilometer verder ligt. Onze jeep wordt aangepast zodat ze hem na onze reis als ambulance kunnen gebruiken”, vervolledigt ze.

Dwars door Sahara

“Het wordt een zware reis door de Sahara en via de West-Afrikaanse kust. We willen de tocht volbrengen zonder hulp van buitenaf. We gaan op voorhand al eens oefenen in het zand in Ravels. Als vrachtwagenchauffeur ben ik het gelukkig gewoon om lang te rijden”, zegt Guy.

Op dit moment zijn de praktische details nog het minste van hun zorgen. Ze zijn vooral bezig met middelen te ronselen. “We willen graag onze brandstof en onze terugreis met het vliegtuig laten sponsoren. Onze kampeer- en persoonlijke kosten betalen we uiteraard zelf. Om geld in te zamelen, zullen we de komende maanden allerlei evenementen organiseren. We denken aan een pannenkoekendag en een dansavond. Die zal plaatsvinden in de parochiezaal van Putte op 2 juli. Ook sponsoring is welkom. Al het geld dat er nog over is, willen we gebruiken om een waterput aan een schooltje te bouwen en een opslagplaats in het dorp te renoveren”, geeft Bernie nog mee.

Bert Provoost

www.teamgambu.be

De tocht van Bernie en Guy zal waarschijnlijk een dikke drie weken duren. Die tijd hebben ze nodig om de zevenduizend kilometer af te leggen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gambia