Oorlog Afghanistan kan 1.500 miljard euro kosten

Oorlog Afghanistan kan 1.500 miljard euro kosten

Oorlog Afghanistan kan 1.500 miljard euro kosten

Print
In de Verenigde Staten maken experts zich zorgen over de prijs van de oorlog in Afghanistan. Door de hoge kosten van de oorlog is er minder geld voor andere zaken als het ondersteunen van de lokale Amerikaanse economie en investeringen in een duurzame economie.

Volgens Michael Intriligator, onderzoeker van het Milken-instituut, zou de oorlog in Afghanistan 1.500 miljard euro kunnen gaan kosten. Intriligator baseert zich op een onderzoek van Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz en Harvard-econoom Linda Bilmes naar de kosten van de oorlog in Irak. Zij berekenden dat, rekening houdend met de kosten voor gezondheidszorg voor gewonde militairen en de wederopbouw van het Amerikaanse leger, de Irak-oorlog op de lange termijn 2.500 miljard euro gaat kosten.

Extra troepen

De discussie over de kosten van de Afghanistan-oorlog laait op, nu de Amerikaanse Senaat zich de komende weken moet buigen over een extra defensiebudget van ongeveer 30 miljard euro voor de oorlog in Afghanistan. Het budget is onderdeel van een nieuw wetsvoorstel. President Barack Obama wil 30.000 extra manschappen naar Afghanistan sturen en daarvoor is veel geld nodig.

Uit peilingen blijkt dat de Amerikaanse steun voor de oorlog in Afghanistan steeds verder afneemt.

FK

IPS

Nu in het nieuws