Groene Sint Michel krijgt witte broer

Print
De klassieke 'Groene Michel' krijgt voor zijn 125ste verjaardag een wit broertje. Eigenaar Japan Tabacco International (JTI) brengt een versie van blonde tabak op de markt in een doosje van 19 sigaretten, dat 4 euro kost.

De originele groene St. Michel werd op het einde van de 19de eeuw door Félicien Gosset ontwikkeld. In zijn atelier in de Oude Putterij in Brussel werden de sigaretten gerold door vlugge vrouwenhanden, de stichter zelf trok met een stootkar de straten van Brussel in om zijn volkssigaret aan de man te brengen. Hij verkocht ze in 1893 tegen 1 centiem per stuk, in plaats van in dure pakjes.

Verkoop

Vandaag overleeft de sigaret nog steeds. Van de originele St. Michel werden vorig jaar nog zo’n 1,7 miljoen pakjes van 25 sigaretten verkocht. Ze blijft trouwens in de handel.

De witte St. Michel is een totaal nieuwe sigaret. "Maar we maken wel gebruik van de rijke traditie van dit echte Belgische merk”, zegt Jeroen Dhanens van JTI Belgium.

Overgenomen

De firma Gosset werd in 1982 overgenomen door het Amerikaanse RJ Reynolds, wiens internationale activiteiten in 1999 in handen kwamen van Japan Tobacco.

De huidige eigenaar van het merk St Michel vermarkt ook merken als Winston, Mild Seven en Camel. In België is Japan Tobacco International de op 3 na grootste sigarettenfabrikant met een marktaandeel van zowat 10%.

In de Belgische vestiging in Strombeek-Bever werken ruim 70 mensen, voornamelijk in verkoop en marketing.

JVG

.

Nu in het nieuws