"BP misleidt ons over olieramp"

BP misleidt ons over olieramp

"BP misleidt ons over olieramp"

Print
Toxicoloog Riki Ott, auteur van twee boeken over de ramp met de Exxon Valdez, zegt dat de gevolgen van het olielek in de Golf van Mexico veel groter zijn dan de overheid en British Petroleum (BP) aangeven. "BP probeert te zeggen dat we aan het winnen zijn omdat de olie de kust niet bereikt. Niets is minder waar: we zijn aan het verliezen."

Volgens de Amerikaanse overheid en BP lekten sinds 20 april dagelijks 5.000 vaten olie, bijna 800.000 liter, in zee. Wetenschappers en milieuactivisten zeggen dit zwaar onderschat is en dat het om 70.000 vaten zou kunnen gaan.

Volgens Riki Ott zijn de chemicaliën waarmee BP de olie bestrijdt, evenzeer giftig. BP zegt dat het al 1,5 miljoen liter van die chemicaliën heeft gebruikt om de olie af te breken en nog eens 3 miljoen liter aanmaakt.

Misleidend

"Deze afgebroken olie is in hoge mate toxisch voor jonge levensvormen", zegt Ott. "BP zegt dat ze niet giftig is en geen groot probleem stelt. Dat is zeer misleidend want de enige gegevens over de toxiciteit zijn gebaseerd op een experiment met volwassen garnalen en grondels die gedurende 48 of 96 uur in het afbraakmiddel of petroleum gedompeld zijn en waarbij men telde hoeveel er stierven of in leven bleven."

"Maar de jonge vormen van leven zijn gevoeliger voor toxische chemicaliën dan de volwassen. In de Golf worden ze er voortdurend aan blootgesteld."

Volgens Ott zullen hele ecosystemen hier generaties lang de gevolgen van dragen.

RP

IPS

Nu in het nieuws