Cruyslei is kruis voor de buurt

Print

Cruyslei is kruis voor de buurt

Deurne - Deurne kampt met overlast. De chauffeurs van de De Lijn klagen de chaos aan het Sportpaleis aan. Die wordt veroorzaakt door werkzaamheden elders. In de Cruyslei en aan het Cogelsplein bijvoorbeeld.

Een niet-afgewerkte straat en een onverwachte verrassing zorgen ervoor dat de Cruyslei voorlopig niet zal opgeleverd worden.

Zaakvoerster Fiona Jaspers van bakkerij Staes begrijpt er niets van. Na de bouwvakantie van vorig jaar startte een aannemer met de heraanleg van de Cruyslei op de grens van de districten Deurne en Borgerhout.

De winkeliers zagen alles met lijdzame ogen aan want de opengebroken straat schrikt veel klanten af. De werkzaamheden waren gepland tot maart van dit jaar maar de strenge winter gooide roet in het eten. Tot overmaat van ramp pakte de aannemer eind april zijn materiaal bijeen en vertrok.

Half afgewerkt

De straat ligt er nu dus half afgewerkt bij. Fiona Jaspers: “De werkzaamheden waren een zware beproeving voor de handelaars. Zeker voor de winkels die het vooral moeten hebben van passanten. We hebben allemaal klanten verloren.”

Jaspers is ontgoocheld. “In plaats van het beloofde feest ter afsluiting van de werkzaamheden, is het nu afwachten wanneer de lijdensweg voor ons verdergezet wordt.”

Sporen moeten omhoog

Waarschijnlijk moeten de buurtbewoners en de winkeliers van de Cruyslei nog tot augustus wachten voor er weer gewerkt wordt. “De werkzaamheden zijn voorlopig stilgelegd omdat blijkt dat de tramsporen moeten verhoogd worden”, zegt Kristof Peeters op het kabinet van de schepen van Openbare Werken, Guy Lauwers (sp.a).

“Aanvankelijk dachten we dat de tramsporen eruit moesten voor de heraanleg en nadien weer konden worden teruggelegd. Nu blijkt dat de sporen moeten verhoogd worden en dat is een heel ander verhaal”, zegt de kabinetsmedewerker.

Pas als de sporen verhoogd zijn, kan de aannemer het asfalt leggen. “We zijn nu in overleg met de aannemer en de De Lijn over de timing van die klus. Ondertussen heeft de aannemer wel voor een tijdelijke oplossing gezocht”, besluit Kristof Peeters.

Ook doffe ellende op Cogelsplein

Ook op het Cogelsplein in Deurne is het kommer en kwel. De Lijn is ook daar bezig met de uitvoering van werkzaamheden aan de sporen. Maar de omwonenden zijn de slordigheid van de aannemer spuugzat. Overal op de stoep liggen verkeersborden, hekken en betonnen voetsteunen.

Het is voor voetgangers slalommen om er door te geraken. Al moet er eerlijkheidshalve aan toegevoegd worden dat niet alleen de aannemer blaam treft. Sommige bewoners zetten hun huisvuil zonder meer op de stoep. Terwijl er gevraagd werd het huisvuil aan te bieden op de hoeken van de werf.

Wilfried Defillet
Patrick Van de Perre

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio