Amerikaans vonnis fataal voor LimeWire

Amerikaans vonnis fataal voor LimeWire

Amerikaans vonnis fataal voor LimeWire

Print
Exit LimeWire. Het populaire peer-to-peerprogramma is door een Amerikaanse rechtbank aansprakelijk gesteld voor schending van het copyright. De bedrijven achter LimeWire moeten 354 miljoen euro schadevergoeding betalen.

De uitspraak is gevallen in een rechtszaak die is aangespannen door de Recording Industry Association of America (RIAA). Die groep vertegenwoordigt de grootste vier platenlabels: EMI, Sony Music Entertainment, Universal Music Group en Warner Music Group.

Free mp3 download

LimeWire-oprichter Mark Gorton rest geen andere mogelijkheid dan zijn bedrijven op te doeken. Doet hij dat niet, dan zal de RIAA een dwangbevel aanvragen waardoor alle aansprakelijken - ook Gorton zelf - de 354 miljoen euro schadevergoeding moeten betalen.

LimeWire mikte duidelijk op ex-gebruikers van Kazaa en Napster en maakte op Google reclame bij zoektermen zoals 'free mp3 download'. Daarom oordeelde de rechter dat er sprake is van aansporing tot piraterij.

P2P voorbij?

Dit vonnis is voor de ontwikkeling van nieuwe P2P-technologie een tegenvaller. Toch blijft het een veelbelovende methode om bestanden te delen.

Activision Blizzard, een uitgever van online games en consolespelletjes, gebruikt P2P om miljoenen spelers updates van games aan te bieden.

Nu in het nieuws