"Als we nu onze oren leggen, zijn we slappe konijnen"

16 burgemeesters uit de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde weigeren de verkiezingen te organiseren. Een van hen is Michel Doomst (CD&V) uit Gooik. "Als we nu onze oren neerleggen, dan zijn we slappe konijnen", zegt Doomst die zelf kandidaat is en met de boycot zijn eigen verkiezing bemoeilijkt.

ghouben

De burgemeesters, op twee na allemaal van CD&V-signatuur, stellen dat ze juridisch gezien niet anders kunnen.

Zelf opkomen en de verkiezingen boycotten, dat zijn volgens Doomst twee verschillende dingen: "Vanuit mijn positie als burgemeester kán ik de verkiezingen niet organiseren, of onze hele 'splits B-H-V'-strijd is voor niets geweest", zegt Doomst in De Morgen.

Een tiental andere burgemeesters in BHV organiseren wel de verkiezingen, maar weigeren gemeentelijke aanplakborden te plaatsen of boycotten Franstalige folders.

Minister van binnenlandse zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) reageert furieus, maar kan niet optreden tegen de burgemeesters. De Vlaams-Brabantse provinciegouverneur Lodewijk De Witte zal de organisatie moeten overnemen.

Waarom de burgemeesters straffeloos de ongrondwettige verkiezingen van 13 juni kunnen boycotten en welke andere mogelijkheden er nog zijn, leest U op de expertenpagina van John De Wit: Vijftien vragen over Brussel-Halle-Vilvoorde

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER