Eyjafjallajökull is begin van tientallen jaren miserie

Eyjafjallajökull is begin van tientallen jaren miserie

Eyjafjallajökull is begin van tientallen jaren miserie

Print
De aswolken van de Eyjafjallajökull zijn het begin van tientallen jaren vulkanische activiteit op IJsland en bijgevolg evenveel jaren verstoring van het luchtruim. Dat stellen Schotse wetenschappers die 205 uitbarstingen van de voorbije 1.100 op IJsland onderzochten.

Ze stelden vast dat uitbarstingen zich altijd in clusters van enkelen tientallen jaren voordoen.

Naar piek

"De afgelopen vijftig jaar zaten we in een zogenaamde stille periode. Maar nu lijkt daar een einde aan te komen. Stilaan gaan we naar een piek", zegt vulkanoloog Thor Thordarson van de Universiteit van Edinburgh.

Hekla en Katla

Drie vulkanen die groter zijn dan de Eyjafjallajökull - de Grimsvötn, Hekla en Askja - bouwen op om tot uitbarsting te komen. Op de Hekla smelt er al sneeuw, een aanwijzing dat er magma omhoog komt. De Eyjafjallajökull zelf kan nog jaren actief blijven.

Eerder is al gewezen op de Katla, die op ongeveer 25 kilometer van de Eyjafjallajökull ligt. Uitbarstingen van de Katla zijn in het verleden in twee van de drie gevallen voorafgegaan door activiteit van de veel kleinere Eyjafjallajökull.

Nuance

Andere vulkanologen nuanceren deze sombere voorspellingen. Ondermeer vulkanoloog Manuel Sintubin van de KU-Leuven wijst erop dat er, ondanks nauwgezette monitoring, geen wetenschappelijke aanwijzingen zijn dat de andere kraters actief worden.

De Katla wordt met gps in de gaten gehouden om na te gaan of hij zwelt en seismologen stellen momenteel geen kleine vulkanische bevingen vast.

.

Nu in het nieuws