Dubbeldekbus dreigt te verdwijnen in Antwerpen

Dubbeldekbus dreigt te verdwijnen in Antwerpen

Dubbeldekbus dreigt te verdwijnen in Antwerpen

Antwerpen - Er komt een bemiddelingspoging tussen busmaatschappij Eurobussing en Vespa, het autonoom vastgoedbedrijf van de stad Antwerpen.

De twee partijen waren in conflict geraakt nadat de stad een rekening van 4.000 euro had gestuurd als standplaatsengeld voor de blauwe dubbeldekkers aan de De Keyserlei.

“Ik begrijp dat we een bijdrage moeten betalen, maar 4.000 euro per jaar is veel te veel”, zegt Jean Wyns van Eurobussing, dat in 2001 begon met de blauwe Antwerp Diamond Bus in Antwerpen. “Dan is onze hele winst eraan. Antwerpen is een kleine stad, en de bussen zitten echt niet altijd vol. Het toerisme hier is niet te vergelijken met dat van Brussel. Als de stad onredelijk veel geld vraagt, zet ik deze capaciteit dus liever in Brussel in. Jammer voor Antwerpen, maar dan rijden hier dus geen toeristenbussen meer.”

Vespa

Even dreigde Wyns zijn bussen al onmiddellijk uit Antwerpen weg te halen, maar nu komt er dus een bemiddelingspoging.

“Binnenkort heb ik een gesprek met Vespa om te kijken of we eruit kunnen komen. Tot die tijd blijven de bussen gewoon rijden”, vertelt Jean Wyns. “Wij vinden deze toestand in ieder geval niet zo prettig. Er moet snel duidelijkheid komen.”

Ook Vespa zit verveeld met de situatie. “Het klopt dat we op korte termijn nog eens contact hebben”, zegt Hella Rogiers van Vespa. “Het is niet zo dat de stad de dubbeldekkers weg wil. Ze zijn juist een waardevolle aanvulling op het aanbod voor toeristen. Maar Eurobussing moet net zoals de paardenkoetsjes en de tuktuks geld betalen omdat hun voertuigen op de openbare weg staan. Anders is het oneerlijke concurrentie.”

Volgens Hella Rogiers is Eurobussing in augustus vorig jaar al ingelicht over de situatie.

“Eurobussing heeft daar nooit op gereageerd. Dan zijn wij genoodzaakt om de rekening te sturen. Het bedrag van 4.000 euro is berekend op de capaciteit, en we houden er rekening mee dat de bussen niet altijd vol zitten. Zo lang er geen andere oplossing is, blijft de factuur die loopt sinds januari 2010 openstaan.”

Buschauffeur Ivan Peeters vermoedt dat er wel een oplossing zal komen.

“Het moet natuurlijk rendabel blijven, maar het zou zonde zijn als de dubbeldekkers uit Antwerpen zouden verdwijnen.”

MF

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio