Sint-Guibertusprocessie gaat dan toch weer uit

Sint-Guibertusprocessie gaat dan toch weer uit

Sint-Guibertusprocessie gaat dan toch weer uit

Print
Heist-op-den-Berg - In Itegem (Heist-o/d-Berg) vindt zondag de 360ste Sint- Guibertusprocessie plaats. Dat mag een klein wonder heten, want een jaar geleden was de eeuwenoude traditie op sterven na dood.

Omdat boegbeeld Leo Nestor zich terugtrok en er geen opvolgers waren om de organisatie op zich te nemen, werd beslist om geen processie te organiseren. Het schrijn van Sint-Guibertus was wel nog te bewonderen in de kerk.

Maar nu heeft een achttal mensen de koppen bij mekaar gestoken. “Deze eeuwenoude traditie mocht echt niet verloren gaan”, legt pastoor Marc Verstrepen uit. “Daarom was ik heel blij dat er opnieuw een groep enthousiaste mensen is opgestaan om de organisatie op zich te nemen. Ze hebben een werkgroep opgericht en hebben de voorbije maanden veel werk verricht.”

Tweehonderd deelnemers

Zondag zullen zo’n tweehonderd mensen mee opstappen, waaronder een dertigtal schoolkinderen. “De kinderen dragen het schrijn van Sint-Guibertus en ook enkele heiligenbeelden. Het pronkstuk is de geklede Lieve Vrouw met een dure kroon met diamanten. Haar kleed werd trouwens pas gerestaureerd. De lantaarns en oude vlaggen kunnen ook een opfrisbeurt gebruiken. Nu we weten dat er een mooie toekomst is voor deze processie, gaat de kerkfabriek daar de komende jaren ook werk van maken. Ik durf te hopen dat we weer voor lang vertrokken zijn”, zegt Verstrepen.

De route loopt zondag langs het Sint-Guibertusplein, Schoolstraat, Karel Govaertsstraat, Processieweg, Nieuwendijk, Hallaarstraat, Schoolstraat en Sint-Guibertusplein (kerk). Tussen 10 en 11.30u zal er in deze straten verkeershinder zijn.

Bert Provoost

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio